Hemoroid Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Aşırı ıkınma, kabızlık, ishal, gebelik gibi etkenlerle makat bölgesindeki toplardamarlar varis şeklinde genişler ve meme şeklinde aşağı doğru sarkar. Makatın iç duvarını örten tabakanın altında oluşan ve etrafındaki bağ dokusuyla birlikte genişlemiş toplardamarlara tıp dilinde hemoroid adı verilmektedir. Ülkemizde önemli bir rahatsızlık olan hemoroid maalesef her 3 kişiden 1 inde görülmektedir.
Özellkle hamile kadınlar hemoroide sık rastlanan hastalardır. Hormonsal değişimler, büyüyen rahmin bacaklardan dönen kanın baskısıyla toplardamarlarda yol açtığı genişlemedir. Ayrıca mayalı ve asitli içecekleri, baharatlı yiyecekleri sıkça tüketenlerde hemoroid daha sık görülmektedir.
Hemoroid belirtileri
Belirtilerden en sık görüleni büyük abdestle birlikte gelen açık kırmızı renkli kandır.
Hemoroidde iltihaplanmış olan basur memeleri genişler ve şişer buna bağlı genel bir ağrı da oluşur. Ayrıca hastalarda belirti olarak kaşıntı, akıntı ve ıslaklık hissi, yanma görülebilir.Hemoroid hastalarında belirli bir süre sonra kansızlık hastalığı da kaçınılmazdır.
Hemoroid korunma yöntemleri
Günlük 2 litre civarında su için.
Posası zengin gıdaları, sebze ve meyveleri tüketmeye özen gösterin.
Düzenli olarak spor ve yürüyüş yaparak bağırsaklarınızın çalışmasına destek olun.
Acılı ve bol baharatlı yiyeceklerden kaçının.
Öğün atlamayın ve kahvaltıyı kesinlikle ihmal etmeden düzenli yapın.
Tuvalet ihtiyacınızı geldiğinde mutlaka giderin ve kesinlikle ertelemeyin. Dışkılamanın ertelenmesi dışkının kurumasına ve sertleşmesine yol açar.
Tuvalette fazla ıkınmayın ve uzun süre oturmayın.
Aşırı stres ve gerginlikten kaçının.
Belinizi ve belden aşağı bölgelerinizi sıcak tutmaya gayret edin.
Ayaklarınızı üşütmeyin.
Dar giysiler giymekten kaçının.
Hemoroid tedavi yöntemleri
Tedavide öncelikle olan sindirim sisteminin iyileştirilmesidir. Kabızlık veya ishalin çözümü için sindirim yollarının düzenli olarak çalıştırılması şarttır.
Hemoroidde ilaç tedavileri, bağırsak alışkanlıklarının ve sindirim bozukluklarının düzenlenmesi, acılı ve baharatlı yiyeceklerden sakınmak kabızlığın giderilmesi için genellikle yeterli gelmektedir.
Ayrıca doktorlar ilaç tedavisinin yanı sıra kuru incir, kuru veya yaş kayısı, zeytinyağı, çekirdekli siyah kuru üzümü tedavi sürecine yardımcı olan gıda ürünleri olarak hastalarına ayrıca önermektedir.