Bel Fıtığı, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Bel Fıtığı, beldeki omur kemikleri arasında bulunan kıkırdak dokunun kayması ya da dışa taşmasından oluşur. Fıtıklaşan yani içerden dışarıya doğru taşan disk sinirlere doğru baskı yaparak bel bölgesinde ağrıya neden olur.
Genelde bel fıtığını vücudun nasıl durduğu ve hareket ettiği,
Eğilip kalkarken yapılan hatalı hareketler,
Yanlış ve desteksiz oturma biçimi,
Çalışma ortamının ve şeklinin uygunsuz oluşu gibi etkenler tetiklemektedir.
Bel ve Omurilik sağlığı için şu konulara dikkat etmek gerekir:
– Eğik durmamaya özen gösterin. Çünkü vücut eğik durduğu zaman, omuriliğe daha fazla yük biner.
– Yerden bir şey alırken belden eğilerek değil dizleri kırarak almak gerekir. Bu şekilde davranmak ile bel bölgesine binecek yük miktarını azalacaktır.
– Otururken eğik durmama durumuna özen göstermelidir. Ayakta veya otururken eğik durmak sonucu omuriliğe binecek yük eşit olacaktır.
– Sırtı ve beli güçlendirecek egzersizler yapmak gerekmektedir. Bu egzersizler vücudun genel sağlığı için faydalı olduğu gibi, bel ve omurilik sağlığı için de faydalıdır. Bel fıtığı teşhisi konan hastalar egzersizlerini doktor tavsiyesine göre yapmalıdırlar.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Bilinmelidir ki bel fıtığı hastalarının çoğu yatak istirahatı ve ilaç tedavisi ile kısa süre içinde sağlıklarına kavuşmaktadırlar.
Bel fıtığı ilerlediği durumlarda yapılan tüm egzersizlere rağmen hastanın şikayetleri devam ediyorsa fizik tedavi uygulanmaktadır. Fizik tedavi esnasında ilk günlerde ağrılarda artma olma ihtimali olmaktadır. Fakat fizik tedavi uzmanının önerdiği süreç dışına kesinlikle çıkmamak koşulu ile tedavi devam ettirilmelidir.
Yapılan tüm tedavilere rağmen hastanın durumunda bir değişiklik yoksa nükleoplasti uygulanmaktadır. Nükleoplasti tek seans ve lokal anestezi ile hasta uyutulmadan ameliyathane ortamında yapılan bir işlem olup fıtığı tamamen yok etme garantisi verilmemektedir.
Ameliyat gerektiren durumlarda ise klasik yöntemle genel anestezi ile belde 4-5 cm’lik bir ameliyat kesisi ile fıtığa ulaşılacaktır ve zarar gören disk yerinden alınmalıdır. Günümüzde klasik yöntem çok sık kullanılmamakta daha çok mikrocerrahi ile mikrodiskektomi yöntemi tercih edilmektedir. Mikrodiskektominin ameliyat kesisi klasik yönteme göre daha avantajlıdır. Müdahalenin küçük olması ve daha az kas dokusuyla uğraşılması gibi ekstra avantajları vardır. Kısa bir hastane istirahatı sonrası ile hasta evine yollanmaktadır.