Gebelikte 35.Hafta Hakkında Bilgiler – 35.Hafta Gebelik
Hamileliğin son haftaları geldikçe bebeğiniz hızla uzamakta ve kilo almaya devam etmektedir. Fakat bu boy uzunluğu doğuma kadar değişmemektedir. Bebekler yaklaşık 46cm den uzun olmakta ve 2 kg 300 gr oldukları için içeride hareket yapacak pek bir alanı bulunmamaktadır. 35.hafta gebelik te artık rahimler bebeklere dar geldiği için taklalar atamazlar, ama tekme sayıları eskisi ile aynı bir şekilde olmaktadır. Böbrekler tamamen gelişmiş durumdadır ve karaciğerler de bazı atık besinleri işleme durumuna gelmektedir. Temel organların gelişimleri tamamlanır ve sadece ileriki haftalarda biraz daha kilo alacak duruma gelirler. 35. haftanın en önemli olayı ise bebeklerin beyin gelişimleridir. Bebeklerin kafataslarının küçük ama aynı zamanda doğumda rahat çıkabilmesi için yumuşak bir şekilde olmaktadır. Bebeklerin ortalama kilosu 2500 gram olmaktadır.
Bu dönemlerde artık vücut gelişimleri daha yavaş bir biçimde gelişimine devam etmektedir. Artan özellikli yapılardan birisi cilt altı yağ dokusu olmaktadır. Son haftalarda sağlıklı olarak gelişmiş olan bebekler haftalık 150 ile 450 gram arası kilo alabilmektedir. Bebeklerin ellerinin tutma kabiliyetleri oluşmaktadır. Artık dış ortamda olan tüm sesleri duyarlar. Anne karnında uyku ve uyanıklık zamanları olup dışarıdan dirsekleri topukları ve vücut hareketleri izlenebilmektedir.
Artık bebekler 37. haftaya yaklaştığında matur olarak adlandırılmaktadır. 37. Gebelik haftasından önce doğan bebekler prematür bebek olarak ifade edilmektedir. Erken doğmuş olan bebeklerin yeni doğan ünitelerin de takip edilmesi ve çoğu zaman oksijen desteklerine ihtiyaçları olmaktadır. Bu haftadan itibaren bu bebeklerde solunum problemleri ile karşılaşma oranı minimum seviyelere düşmektedir.
35.hafta gebelik, rahim ağızları son haftalara yaklaştığı zamanlarda olgunlaşmaya başlarlar. Gebelerde bu haftalarda vajinal akıntılarda da artışlar gözlenir. Özellikle şeffaf ve mukuslu, bazı zaman sümük şeklinde akıntılar oluşabilmektedir. Vajinal akıntılar kanlı, kokulu özellikle kötü kokulu, vajinal yanmalar, renklerde koyulaşma, yeşil veya sarı renkli olma, kasık ağrıları oluyor ise bir enfeksiyon durumu söz konusu olabilmektedir. Bu tür şikayetleri olan gebelerin vajinal muayene ve gerekirse vajinal kültür alınması gerekmektedir. Tedavilerin düzenlenmesi gerekmektedir. Gebeler şüpheli sıvı gelişi olduğunu fark ettikleri zaman böyle durumlarda vajinal muayene yaptırmalı ve amnion mayinin gelip gelmediğini izlemelidir.
34.Hafta gebelik ile ilgili makalemize ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
36.Hafta gebelik ile ilgili makalemize ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Geri bildirim: Gebelikte 36.Hafta Hakkında Bilgiler - 36 Haftalık Gebelik | Sağlık Hattı
Geri bildirim: Gebelikte 34.Hafta Hakkında Bilgiler - 34.Hafta Gebelik | Sağlık Hattı