Gebelikte 34.Hafta Hakkında Bilgiler – 34.Hafta Gebelik
Gebelik bu haftada cildin altındaki yağ dokusu artar ve bebekler artık daha tombul bir şekilde gözükmeye başlamaktadır. Yağ oranı yaklaşık olarak doğumdaki yağ oranı civarında olmaktadır. Cilt altlarında depoladığı yağlar hem ısı koruyucu hem de enerji depolama bölümüdür. Artmakta olan cilt altı yağ dokuları ile birlikte cilt daha pürüzsüz olmaktadır. Erkek bebeklerde testisler skerotumda izlenmektedir ve ultrasonografide de gözlenebilir. Bu haftalarda oluşan amnios mayi oluşmakta olan rahim kasılmalarından bebeklerin basınçlara maruz kalmasını önlemektedir.
Oluşmakta olan bağışıklık sistemi nedeni ile bebek daha dirençli olur. Doğumdan sonra ilk olarak anne sütünün de bağışıklık özelliği etkisi yüksek miktarda olmaktadır. Bu sebeple bebeklerin doğum sonrasında hemen emzirilmesi daha uygun olmaktadır. Hormonal değişimler, alınmış olan kilolar yaklaşan doğum sebebiyle oluşan kaygılar gebelerin bazen uyku düzenlerinin bozulmasına sebep olabilir. Uykusuz gece ve sürekli yorgunluk halleri oluşabilmektedir. Bu durumları en aza indirmek için düzenli yürüyüşler ve egzersizler yapmak iyi gelmektedir. Dinlenme döneminde ayakları uzatmak, bacaklarda oluşan basınçları da rahatlatmaktadır.
Gebelik te 34.hafta içerisinde psikolojik olarak beyindeki tüm düşüncelerden uzaklaşıp burundan nefes alarak yavaş yavaş ağızdan nefes vererek rahatlayabilirsiniz. Gün içerisinde birkaç kez rahatlatıcı uzun solunum egzersizleri yaparak rahatlama sağlayabilirsiniz. Zaman zaman enerji dolu, zaman zaman ise yorgunluk atakları olabilmektedir. Bazı zamanlarda bu dönemlerde iştahsızlık olabilmektedir. Nadiren de olsa bazı zamanlarda 1-2 kilo kayıpları da görülebilir. Gebelerin açlık hissetmemesi durumu bebeklerin aç olmadığı anlamına gelmemektedir. Bu sebeple doğum zamanına kadar az ve çok öğünler ile bebeklerin gelişimine yardımcı olmak gerekmektedir.
Hızlı kilo alabilen gebelerde de direk diyet yapılmaması gerekmektedir. Bu dönemlerde beslenme düzenlenmesine gidilmesi gerekir. Gebelerde metabolizma faaliyetleri bu dönemlerde % 25 oranında artmaktadır. Gebelerin bir kısmında tek taraflı olan kalça ağrıları oluşabilir. Siyatalji denilen sinir sıkışma ağrıları da artmakta olan kilolar, hormonal değişimler ve kontrolsüz olarak yapılan hareketlerle gebelikte sık ortaya çıkmaktadır. Bu tür durumlara dikkat ederek ve sürekli olarak doktorlarınıza danışarak hamilelik süreniz boyunca dikkatli davranarak doğuma az bir zaman kala bebeğinizin sağlığının bozulmasına engel olabilirsiniz.
35.Hafta gebelik ile ilgili makalemize ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
36.Hafta gebelik ile ilgili makalemize ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Geri bildirim: Gebelikte 35.Hafta Hakkında Bilgiler - 35.Hafta Gebelik | Sağlık Hattı
Geri bildirim: Gebelikte 36.Hafta Hakkında Bilgiler - 36 Haftalık Gebelik | Sağlık Hattı